17 Kasım 2013 Pazar

Mürver surubu - Holunderbeersirup


Merhaba

Gectigimiz eylül de mürver surubu da yaptiydim ve paylasamadiydim.. Sira onu anlatmaya geldi..



Mürver, Türkiye' de taniniyor mu, bilemeyecegim... Ben Almanya' da gördüm ilk kez.. Bu bitkinin cicekleri ile surup yapilabilecegi gibi, ciceklerin meyve vermesini beklerseniz, o bögürtlen benzeri meyveler ile de surup, recel yapabilirsiniz...

Ben bu yil meyvesinden surup yapmayi denedim... Basarili bir calisma oldu benim adima..;) pek memnun oldum sonuctan...

Mürver, biyolojik adi ile sambucus a tekabül eder. Homeopati uygulayan doktorumuz cocuklara bu isimli globolileri bebekliklerinden beri veriyor bol balgamli öksürmeli üsütme gecirdiklerinde.

Mürverin nasil bir bitki oldugunu görmek icin asagidaki iki linke bakiniz.. Birinde cicekli hali, birinde de meyveli hali resimlenmis.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Mürver

http://blog.speisekarte.de/2011/06/24/holunder/

Simdi gelelim surubun nasil yapildigina:

Gerekli malzemeler, 
1000 g  Mürver , siyah olacak, yikanmis ve cöpünden temizlenmis
1200 g  Su
200 g  Seker
 Limon
1600 g  Seker,  ( surubun agirligina göre kullanilmak üzere hazir bulundurun.) 

Siyaha dönmüs mürver bögürtlenleri bir catalin yardimiyla cöpünden temizlemiz.. Sadece siyahlari kullanilir.. Yesil olanlari kullanmayiniz.yesil yapraklar ve yesil bögürtlenler sambunigrin denen mide agrisina ve asiri tuvalete cikmaya sebep olan bir zehir iceriyor 

temizlenen mürverler  1200 gr su ile üstü örtülecek sekilde, bir kap icinde 24 saat buzdolabina birakilir. 

24 saat sonunda blender ile bu karisimi iyice eziniz.200 gr seker ce iki limonun suyu ile kaynatiniz. Kaynama isleminden sonra süzgecten geciriniz.

Olusan ön surubu tartida tartiniz.1:1oraninda seker ekleyiniz ve tekrar kaynatiniz.daha sicakken, yine sicak suda isitilmis sicak siselere doldurunuz.. Agzini kapakla kapatiniz. Bu sekilde siseniz vakum altina girecek. Oda sicakligina gelince serin bir yerde saklayiniz.. Bu bir kiler ya da günes isigi almayan bir balkonda  olabilir. Bir yila kadar kapali halde saklayanilirsiniz.. Ama küf olusup olusmadigini kontrol etmeyi ihmal etmeyiniz.. Siselerde yesil ya da beyaz lekeler bulursaniz, bu vakum isleminin iyi olmadigi anlamina gelir ve gitti güzelik keten helva... ;(  Actiginiz siseleri buzdolabinda muhafaza ediniz.. 


Bu suruptan bir kasik alip maden suyuna katip icebilirsiniz.
1:1 oraninda bir snaps ( türkceye sert icki diye cevrilmis. 40 derece alkollü armut, kiraz ya da ayva bazli icecek) karistirarak likör yapabilirsiniz.

Gelelim ispanagin faydalarina... :P

Mürver surubu sicak olarak icildiginde üsütmeye iyi geliyormus. Sicak ya da soguk icildiginde bagisiklik sistemini güclendiriyormus. C vitamini deposu...Kanin temizlenmesine ve sinir iltihaplarina karsi yardimci oldugu söyleniyor... 
Cicegi ile yapilan cay terlemeyi sagliyor bu sekilde kan temizleniyor ve romatizmaya da iyi geldigi söyleniyor bu cayin...

Biz ilk defa yaptik bu surubu...Deneyip görecegiz.

Sicak icerken miktari abartmamanizi öneririm... Birkac kasik yeterli... Oldukca tatli bir icecek. 

Hiç yorum yok: